3 Typisch ongezonde Hollandse dingen

hollandse frikandelDe volgende drie dingen zijn typisch Hollands, en slechter voor je dan je misschien altijd dacht.

1 SLECHT SLAPEN

Uit onderzoek is gebleken dat bijna de helft van de Nederlanders niet tevreden is over hun slaap. We kijken te veel tv in de slaapkamer (het licht van de televisie kan ons bioritme verstoren), drinken vaak vlak voor het slapengaan alcohol- of cafeïnehoudende dranken, en snacken daar doorgaans ook nog bij. Dit komt onze nachtrust niet ten goede. Je weet dus wat je te doen staat als jij overdag zit te knikkebollen omdat je ’s nachts niet genoeg hebt geslapen. Want langdurig slaapgebrek kan onder andere bijdragen aan aandoeningen als diabetes, een hoge bloeddruk, hartziekten en depressie.

2 DROP

Het is zó lekker, en natuurlijk zullen we niet tegen je zeggen dat je nooit meer een dropje mag. Maar drop is echt veel slechter dan de meesten van ons beseffen. Afgezien van behoorlijk wat suiker en geur-, kleur- en smaakstoffen, bevat drop doorgaans ook wortelextract van zoethout. Hierin zit glycyrrhizine, een stof die de nieren flink kan ontregelen. Mensen die grote hoeveelheden drop eten, kunnen last krijgen van oedeem en een hoge bloeddruk. De mineralenbalans in je bloed kan verstoord raken, en dit kan leiden tot spierzwakte, wat weer ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Nee, dit gebeurt allemaal niet als je een of twee dropjes eet, maar zeg eerlijk: houd jij het ooit bij twee?

3 FRIKANDEL

Hij staat op nummer 1 in de Nederlandse snack top-10, we eten er met zijn allen zo’n 600 miljoen (!) per jaar. Dat deze snack van schapenogen en koeienuiers wordt gemaakt, schijnt een fabeltje te zijn, maar dan nog is het niet bepaald een verantwoord tussendoortje. Frikandellen bestaan grotendeels uit kippenvlees, maar dan wel uit separatorvlees – dat wat op het karkas achterblijft. In de meeste frikandellen zit trouwens ook paardenvlees. De gemiddelde frikandel bevat circa 13 gram vet, en levert zo’n 170 calorieën. En dan heb je die gigantische klodders saus er nog niet eens overheen gekieperd.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu