Afvallen? Beperk de koolhydraten!

Koolhydraatarm

Maaltijd zonder koolhydraten

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn ketens van glucosemoleculen. In verstaanbaar Nederlands wil dat zeggen dat het korte of lange ketens van aaneengeschakelde suikerdeeltjes zijn. Daarbij moet je weten dat de enkelvoudige, korte ketens minder gezond zijn, deze vind je in snoep bijvoorbeeld. Ze dragen niets bij aan je gezondheid. Integendeel, het suikerniveau in bloed zal hierdoor gaan schommelen en dat heeft nadelige gevolgen. Zowel op je gezondheid als op je gewicht. Als je een slank en gezond lichaam wil krijgen, dan kun je deze suikers beter schrappen.

De langere ketens zoals zetmeel, zitten in brood, rijst, pasta en peulvruchten. Deze doen je bloedsuikerniveau langzamer stijgen. Ze zitten ook vaak in voedingsmiddelen waar ook vitamines en mineralen in zitten. Ze leveren je per gram 4 kilocaloriën op.

Hogere vetverbranding

Koolhydraten dienen als brandstof voor je lichaam. Zolang je lichaam koolhydraten tot zijn beschikking heeft zal het deze altijd als brandstof gebruiken omdat dit het makkelijkste is voor je lijf. Als je lichaam ze niet tot zijn beschikking heeft dan moet het echter wel overschakelen op de verbranding van je reservevoorraad brandstof, je lichaamsvet. Op deze manier blokkeert het eten van te veel koolhydraten dus de vetverbranding.

Minder koolhydraten eten is een zeer effectieve manier om gewicht te verliezen. Het zorgt ervoor – net als meer eiwitten eten – dat je langer verzadigd bent en automatisch minder calorieën eet.

Koolhydraten zijn grofweg onder te verdelen in 2 soorten. De enkelvoudige soort, dit zijn de suikers. En de meervoudige soort, dit zijn graan- en zetmeelproducten. Mensen met een inactieve levensstijl (als je een groot gedeelte van de dag zittend doorbrengt) hebben voldoende aan de koolhydraten uit groente en fruit. Zij hebben geen graan- of zetmeelproducten nodig.

Als je toch een keer graan- of zetmeelproducten neemt, let er dan op dat het kwalitatief goede, vezelrijke, volkorenproducten zijn en geen suiker of witmeel-producten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu