Afvallen? Doe de keuken make-over

keuken2Handige hulp bij afvallen; doe de keuken-make-over

Heb jij het gevoel dat je altijd op je lijn moet letten? Dan kun jij wel wat hulp bij afvallen gebruiken. Ik onthul 6 tips waardoor minder eten vanzelf gaat, dus onbewust en zonder moeite.

Een fruitschaal op je aanrecht biedt hulp bij afvallen

Nieuw Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat jouw gewicht voorspeld kan worden aan de hand van het eten dat op jij op je aanrecht hebt staan. Van 700 Amerikaanse huishoudens zijn gegevens verzameld van wat zij in hun keuken hadden staan en werden gewicht en lengte van de vrouw des huizes geregistreerd. Het ging hierbij om alle etenswaren die in het zicht staan, zoals op het aanrecht en op de keukentafel, niet om voedsel dat in kastjes staat.

Het bleek dat de vrouwen die koekjes op hun aanrecht hebben staan 4 kilo zwaarder zijn dan hun buren die dit niet hebben. Vrouwen die ontbijtgranen op het aanrecht hebben staan zijn zelfs 11 kg zwaarder. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het (onterecht) gezonde imago van ontbijtgranen waardoor je er makkelijker nog een handje van neemt. Vrouwen die frisdrank op hun aanrecht hebben staan zijn zelfs 11 kg zwaarder, zelfs als het light frisdrank is. Het goede nieuws is dat de vrouwen die een fruitschaal op het aanrecht hebben staan gemiddeld 5 kilo minder wegen. Dit komt doordat je eet wat je ziet en fruit is natuurlijk een veel gezondere keuze dan frisdrank en ontbijtgranen.

Hulp bij afvallen zorgt ervoor dat je niet alles op wilskracht hoeft te doen

Het advies om minder te eten en meer te bewegen is bewezen ineffectief. Beter is het, om te leren je omgeving aan te passen op een zodanige wijze dat je vanzelf minder gaat eten. Van de uitkomsten van dit nieuwe onderzoek kunnen we veel leren voor hulp bij afvallen. De onderzoekers zeggen: als je wil zijn zoals de slanke mensen, doe dan net zoals de slanke mensen. Haal dus alle etenswaren in de keuken uit het zicht behalve de fruitschaal!

Professor Brain Wansink is een vooraanstaand gedragswetenschapper op het gebied van voeding en gedrag en zegt hierover het volgende: “De meeste diëters proberen slank te worden op wilskracht. Ze proberen alle verleidingen te weerstaan. Het probleem hiervan is dat het een zware opgave wordt die 24 uur per dag 7 dagen per week doorgaat, het houdt nooit op.”

Alleen op wilskracht is afvallen bijna onmogelijk, je hebt meer hulp bij afvallen nodig. Uit het onderzoek van professor Wansink blijkt dat je door het aanbrengen van enkele veranderingen in je directe omgeving, minder vaak onbewust naar eten grijpt. Van de meeste beslissingen omtrent eten, en dat zijn er zo’n 200 per dag, zijn we ons namelijk niet bewust en laten we ons gemakkelijk beïnvloeden door omgevingsfactoren. Zoals in hoeverre het eten binnen handbereik is en de grootte van je bord.

Hoe belangrijk je leefomgeving is als het gaat om beïnvloeden van je eetgedrag laten deze onderzoeksresultaten zien: kantoormedewerkers gingen van 225 kcal aan chocolade per dag naar 100 kcal per dag (56% mindering!), toen de snoeppot 2 meter van hun bureau geplaatst werd. Je thuisomgeving kun je eenvoudig zelf beïnvloeden.

6 tips die je helpen om moeiteloos af te vallen

Met de volgende 6 tips kun jij je eigen keuken een make-over geven die leidt tot minder eten. Volgens Wansink kun je zelfs bijna een kilo per maand afvallen als je slechts 1 aanpassing doorvoert en je hier 25 dagen aan houdt!

Tip 1: Ruim je keuken op
Wist je dat een opgeruimde keuken je helpt om gewicht te verliezen? In een experiment bleek dat de deelnemers 44% meer aten van snacks in een ongeorganiseerde, rommelige keuken, dan van dezelfde snacks in een opgeruimde keuken.

Tip 2: Maak de keuken een minder aantrekkelijke plek
Hoe meer tijd mensen in de keuken spenderen, hoe meer ze eten. Help jezelf en de rest van je gezin dus door de televisie weg te halen uit de keuken, geen té comfortabele stoelen neer te zetten en te zorgen voor een andere plek in huis om lekker te zitten.

Tip 3: Richt je keuken slim in!
Zien doet eten, de aanblik van etenswaren op je aanrecht of keukentafel moedigt eten aan. Mannen kiezen eerder voor makkelijke, ongezondere snacks terwijl vrouwen vaak gezondere snacks kiezen. Maar voor mannen en vrouwen geldt dat ze een hogere BMI hebben naarmate er meer voedsel in het zicht staat.

Opvallend: de aanwezigheid van een broodrooster op het aanrecht houdt ook verband met een hoger BMI, waarschijnlijk heeft dit te maken met een hogere koolhydraatinname wat tot vetophoping leidt.

Aan de andere kant blijkt dat mensen die een fruitschaal in de keuken hebben staan gemiddeld slanker zijn. Ook hier geldt: zien doet eten. Fruit is caloriearm en de vezels vullen je maag, als je dat regelmatig neemt dan voorkom je dat je ongezond gaat snacken. Dit heeft een positief effect op je gewicht. Om echt effect te hebben, moet de fruitschaal binnen 60 cm staan van een plek waar mensen slapen of lopen, dus een plek waar je veel komt zoals de keuken is ideaal.

Tip 4: Neem kleinere borden en glazen
Kleiner servies is een goede hulp bij afvallen Het is lastig om precies te weten wat de juiste hoeveelheid voedsel voor jezelf is, dus vaak gebruiken we aanwijzingen om ons heen, zoals de grootte van je bord. Onze borden zijn de afgelopen jaren meer dan 30% groter geworden. En terwijl 100 g pasta op een klein bord als een flinke portie oogt, lijkt dezelfde hoeveelheid pasta op een groot bord meer als een voorgerechtje, waardoor je er meer van op zult scheppen.

Tip 5: Verstop junkfood en andere snacks
Berg etenswaren met veel calorieën zo ver weg mogelijk op. Bijvoorbeeld een heel laag of heel hoog kastje waar je niet vaak in hoeft te zijn. Je helpt jezelf enorm door niet telkens als je een kastje opentrekt geconfronteerd te worden met allerlei lekkers dat naar je lonkt.

Tip 6: Schep op het aanrecht op in plaats van de pannen op tafel te zetten
Door de pannen niet op tafel te zetten bouw je een extra drempel in om nog een keer op te scheppen. Je moet immers opstaan om naar het aanrecht te lopen waardoor opnieuw opscheppen een veel bewustere keuze wordt. Deze tip helpt vooral voor mannen. Zij eten over het algemeen meestal sneller en hebben daardoor eerder hun bord leeg dan de rest van het gezin. Dit zorgt ervoor dat zij vaker onbewust nog een keer opscheppen. Het eten weg van de pannen opdienen is een fantastische hulp bij afvallen omdat simpelweg de afstand van minstens 1.80 m tot het eten ervoor zorgt dat je 20 procent minder eet!

 

 

Beoordeling
  • Klantvriendelijkheid
User Rating: 0.0 (0 votes)
Sending

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu