De 5 grootste leugens over afvallen

Vrouw met groenten en fruitWil jij afvallen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Moet je op calorieën letten of kun je toch beter op koolhydraten letten? Als je snel afvalt kom je dan ook snel weer aan? Lees hier over de 5 grootste leugens omtrent afvallen.

1. Als je wilt afvallen moet je vooral op de hoeveelheid calorieën in je voeding letten

Om gezond af te vallen is het beperken van calorieën helaas niet voldoende. Om snel en gezond af te vallen zonder hongergevoel kun je beter koolhydraatarm en eiwitrijk eten. Het eten van koolhydraten zorgt er namelijk voor dat je vet gaat opslaan. Eiwitten gaan vetopslag juist tegen. Als je wilt afvallen is het verstandig om eens wat vaker aardappelen, pasta, rijst en brood te laten staan en dit te vervangen door vlees, vis en veel groenten.

2. Als je snel afvalt komt je net zo snel weer aan

Ik heb inmiddels heel wat mensen succesvol begeleid bij het afvallen en weet dat het tegendeel waar is. Snel gewichtsverlies aan het begin van je afslankpoging helpt juist om je gewicht op de lange termijn beter vast te houden. Mits je voor een goed onderbouwde methode kiest waarbij je goed begeleid wordt, kan snel resultaat dus ook zeker duurzaam resultaat betekenen.

3. Koolhydraatarme diëten zijn slecht voor je

Uit ervaring weet ik dat een koolhydraatarm dieet juist heel goed is voor je gezondheid. Ook uit onderzoek blijkt dit. Onlangs publiceerde het British Journal of Nutrition een onderzoek dat aantoont dat het beperken van koolhydraten in je voeding niet alleen de sleutel is tot duurzaam gewichtsverlies, maar dat je hiermee ook de kans op hart en vaatziekten verkleint doordat je bloeddruk en je cholesterol aanzienlijk verbetert.

Uiteraard is het belangrijk dat je niet alleen minder koolhydraten gaat eten, maar dat je er ook voor zorgt dat de rest van je voeding volwaardig is. Denk hierbij aan het eten van voldoende voedingsvezels, vitamines en mineralen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door voldoende groente te eten en gebruik te maken van voedingssupplementen zoals multivitaminen en een mineralen supplement.

4. Veel eiwitten eten is niet goed voor je gezondheid

Regelmatig hoor je in de media dat er studies opduiken die aan zouden tonen dat het eten van veel eiwitten slecht voor je zou zijn. Echter vaak zijn deze studies niet met mensen gedaan, maar met muizen. Studies met muizen zijn niet representatief voor mensen. Ook wordt er vaak te weinig onderscheid gemaakt tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. We weten bijvoorbeeld dat het eten van veel rood vlees niet goed voor je gezondheid is, omdat bekend is dat het de kans op kanker kan verhogen. Maar dit betekent niet meteen dat het eten van meer eiwitten slecht voor je is. Ook wordt er in deze onderzoeken niet altijd gekeken naar de rest van het voedingspatroon. Wanneer je alleen dierlijke eiwitten eet krijg je bijvoorbeeld te weinig vezels binnen en dat verhoogt de kans op bijvoorbeeld darmkanker.

Juist door naast eiwitten veel groenten te eten kun jij je gezondheid en je figuur verbeteren. Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat een eiwitrijk voedingspatroon de gezondheid juist bevordert. Een actueel voorbeeld hiervan is de DIOgenes studie, het grootste Europese onderzoek naar overgewicht tot nu toe. Eet dus gerust eens wat vaker vis, eieren, zaden, champignons of sojaproducten.

5. Afvallen gaat altijd samen met een hongergevoel

Dit is een hele hardnekkige fabel. Juist omdat we vaak minder vet gaan eten tijdens het afvallen en juist meer koolhydraten ervaar je sneller een hongergevoel. Wanneer je minder dan 40 gram koolhydraten per dag binnen krijgt zal het lichaam in ketose gaan, ook wel de volledige vetverbranding genoemd, en zul je snel afvallen. Een bijkomend voordeel is dat je door het eten van weinig koolhydraten een stabiele lage bloedsuikerspiegel krijgt en hierdoor veel minder honger zult ervaren. Dus je verbrandt snel vet én krijgt geen hongergevoel.

Met alleen reguliere voeding is het vrij moeilijk om minder dan 40 gram koolhydraten binnen te krijgen. In een appel zit bijvoorbeeld al 18 gram koolhydraten en in een snee brood 16 gram koolhydraten. Je keuze aan producten wordt hierdoor sterk beperkt waardoor je te weinig gaat eten of te eenzijdig. Om toch voldoende en gevarieerd te kunnen eten én minder dan 40 gram koolhydraten binnen te krijgen, is het verstandig om tijdens het afvallen speciale koolhydraatarme en eiwitrijke producten te gebruiken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu