Groene thee helpt bij afvallen!

groene thee2Groene thee is erg populair geworden door de vele gezondheidsvoordelen die het zou hebben. De thee werd 2000 jaar geleden ontdekt in het zuiden van China. Door de Chinezen werd de thee behalve als drank  ook als medicijn aangewend. Vandaag de dag wordt groene thee wereldwijd geproduceerd en groeit de consumptie. Inmiddels is deze theevariant minstens zo populair als de aloude zwarte thee. Aan groene thee worden veel gezondheidsvoordelen toegeschreven, maar zijn die wel terecht?

Kopje groene gezondheid

Groene en zwarte thee worden van dezelfde theeblaadjes gemaakt. Het verschil zit hem in de verwerking van de thee. De groene variant is een niet-gefermenteerde thee gemaakt van gedroogde en/of gestoomde theebladeren. Doordat de thee geen gistingsproces ondergaat (fermentatie) blijven alle natuurlijke stoffen behouden, dit in tegenstelling tot o.a. zwarte thee, die gefermenteerd wordt voor de kleur, smaak en eigenschappen van de thee. Doordat groene thee niet gefermenteerd is deze rijk aan o.a. vitamines, cafeïne, theaflavines en catechines (antioxidanten). Catechines en theaflavines hebben een vijfmaal hogere antioxidatieve werking dan vitamine C en E. Een antioxidant is een stofje dat ervoor zorgt dat vrije radicalen (agressieve, schadelijke stoffen) in het lichaam worden geneutraliseerd.

Naast de antioxidatieve werking hebben catechines ook nog andere functies. Zo spelen ze een rol bij het vetmetabolisme waarbij de dikte van het bloed wordt verminderd, blokkeren ze de vorming van een aantal carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) en hebben ze de mogelijkheid om radioactieve straling te absorberen. Daarnaast remmen ze de groei van een aantal bacteriën en virussen, doden ze bacteriën die tandbederf veroorzaken en hebben ze een zuiverende werking op de huid.

Afvallen met groene thee

Steeds meer berichten in de media suggereren dat je kan afvallen met groene thee. Er zijn zelfs poeders en pillen te verkrijgen met groene thee extracten die je helpen bij het afvallen. Het klopt dat groene thee kan bijdragen aan het gewichtsverlies. Zoals eerder aangegeven speelt groene thee een rol bij het vetmetabolisme en draagt het bij aan een verhoogde vetverbranding. Tevens kan het de bloedsuikerspiegel reguleren. Doordat er een verminderde afgifte van insuline is zal het lichaam geneigd zijn om minder snel vet op te slaan. Insuline zorgt namelijk voor vetopslag.

Zie deze heilzame thee niet als de oplossing, maar als een hulp bij het afvallen. Om af te vallen is meer nodig dan alleen maar groene thee drinken. Het is niet een kwestie van een drankje, poeder of pilletje maar van een leefstijlverandering. Het kan een bijdrage leveren,  maar niet het probleem oplossen.

Ontspannen met thee

Van groene thee is bekend dat het ontspannend werkt. Uit onderzoek is gebleken dat het aminozuur L-theanine verantwoordelijk is voor het ontspannende effect, maar ook voor de unieke smaak. Theanine is een uniek aminozuur dat bijna uitsluitend in de theeplant voorkomt.

Naast de ontspanning, verlaagt theanine ook de bloeddruk en verbetert het leerprestaties en geheugen. L-theanine heeft naast deze bevorderende werkingen ook invloed op de natuurlijke weerstand tegen microbiële infecties.

Van thee is ook bekend dat het cafeïne bevat. Cafeïne is een stimulerende stof die zowel positieve als negatieve effecten kan hebben. Cafeïne heeft een stimulerend effect op de concentratie en prestatie; het gevoel van energie wordt verhoogd en de vermoeidheid wordt verdreven. Daarnaast kan cafeïne het geheugen, de alertheid en motivatie verbeteren. Wanneer je gematigd dranken of voedingsmiddelen met cafeïne tot je neemt zul je deze effecten licht ervaren. Maar een te veel aan cafeïne kan een averechts effect hebben. Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt kan last krijgen van rusteloosheid, prikkelbaarheid en hartkloppingen. Een te veel aan cafeïne kan er eveneens voor zorgen dat het moeilijker is om in slaap te vallen. Wat ‘te veel’ is, verschilt per persoon. Sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne dan andere. Wil je dus ontspannen met een kopje thee, drink dan ook weer niet teveel.

Het perfecte kopje groene thee

Voor een kop thee ben je gewend om gekookt water in een kop te doen en direct het theezakje erin te hangen. Voor groene thee gaat dit echter niet op. De natuurlijke en werkzame ingrediënten van een kop groene thee gaan verloren wanneer de thee getrokken wordt in te heet water. Gezien de goede eigenschappen van groene thee is extra aandacht aan een kopje van dit groene ‘wonder’ wel op zijn plaats.

Voor de perfecte kop groene thee is het belangrijk het water te laten afkoelen tot 80 graden en de thee minimaal 2 minuten en maximaal 5 minuten te laten trekken. Zo is niet alleen de smaak optimaal maar blijven de natuurlijke en waardevolle stoffen actief. Kies voor groene thee van goede kwaliteit die vaak te verkrijgen is bij natuur- of reformwinkel. Dit zijn de theesoorten in de puurste vorm.
Maar het belangrijkste van alles is…. Geniet van je heerlijke kop groene thee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu