Hoe kom je van je cellulite af?

cellulite billenCellulite en cellulitis worden vaak met elkaar verward. Het zijn twee verschillende huidaandoeningen. Cellulitis (het laatste stukje van het woord, -itis, duidt altijd op een ontsteking) is een bacteriële infectie van het onderhuidse bindweefsel. Dit gaat gepaard met roodheid, zwelling, pijn en zelfs soms koorts. Heel wat anders dus dan de sinaasappelschilachtige huid die we eigenlijk bedoelen.

Bij cellulite kan de huid wel wat gevoelig zijn, maar deze is niet ontstoken. De plaatsen waar het meestal voorkomt zijn de bovenarmen, heupen, billen en de bovenbenen. De meerderheid van de vrouwen heeft er last van. Cellulite is volledig onschuldig, maar mooi is natuurlijk anders.

De oorzaak van cellulite

Het onderhuidse vet in ons lichaam is opgebouwd uit verschillende lagen waarop de huid rust. Wat cellulitis doet is dat het de structuur van de verschillende lagen verandert en de balans hierin verstoort. Er ontstaat een verdikking van de vetcellen, vochtophoping en een verminderde bloedcirculatie. De exacte oorzaak van cellulitis is niet bekend. Maar er zijn een aantal factoren waarvan het zeer aannemelijk is dat ze een grote rol spelen! Bijvoorbeeld het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat onder andere wordt aangemaakt in de eierstokken en een grote rol speelt in de vrouwelijke geslachtskenmerken, de menstruatie en eventuele zwangerschap. Mannen produceren ook oestrogeen, maar in veel mindere mate. En dit verklaart meteen waarom veelal vrouwen last hebben van cellulite. Weer zo’n kwaaltje waar die mannen dus verschrikkelijk goed mee weg komen! Ook in mijn column over de overgang komt dit hormoon uitgebreid aan bod en het brengt dus zowel positieve als iets minder prettige zaken met zich mee.

Een andere mogelijke oorzaak is een verminderde bloedcirculatie, door bijvoorbeeld weinig actief zijn. Ook stoffen als cafeïne, alcohol, geraffineerde suikers en toevoegingen uit voeding en vervuiling uit de lucht en omgeving kunnen een aandeel hebben. Daarbij komt de factor van erfelijkheid om de hoek, want als je moeder er last van heeft, heb jij als vrouw zijnde dat zeer waarschijnlijk ook. Bedankt mam! Want ja, ook ik heb helaas de gevreesde bobbeltjes of beter bekende sinaasappelhuid op mijn benen.

Fabels omtrent cellulite

Fabel nummer 1: Vaak wordt gedacht dat cellulite samenhangt met overgewicht, dit is niet waar! Want ja echt, de slankste figuren kunnen last hebben van cellulite. Natuurlijk brengt overgewicht wel een groter risico op het ontwikkelen van cellulite en diverse ziekten met zich mee.

Fabel nummer 2: Liposuctie. Simpelweg een bezoekje aan een plastisch chirurg gaat het probleem van cellulite helaas niet oplossen. Bij liposuctie wordt overtollig vet op de buik, benen, billen, heupen en soms de armen weggezogen. Het onderhuidse vet wordt wel verwijderd, maar de oorzaak wordt niet aangepakt. De huid is na de behandeling ook niet beter doorbloed en de eerder genoemde disbalans van de huidlaag blijft bestaan. Daarbij houd je aan liposuctie (weliswaar zeer kleine) littekentjes over. Deze gaan nooit meer weg, terwijl cellulite in verloop van tijd wel weer kan veranderen in een strakke en gladde huid.

Fabel nummer 3: Lichaamspakkingen en massages. Lichaamspakkingen en lichaamwraps zijn goed voor je huid en hebben zeker een positieve invloed. Toch is het zo dat je met deze pakkingen vooral veel vocht verliest. Op het eerste gezicht lijkt het dan dat de huid strakker is en de cellulite is afgenomen. Helaas is na een paar uur het vochtniveau van je lichaam weer op peil en is het effect weer als sneeuw voor de zon verdwenen. Wat betreft de massages, ook deze hebben een positieve invloed op de huid. Door de producten die worden gebruikt wordt de huid gevoed en door de druk die wordt uitgeoefend ontstaat er een betere doorbloeding op de desbetreffende plek. Vooral die betere doorbloeding is zo belangrijk. Maar om dit effect te behouden is veelvuldige herhaling nodig en daarnaast veranderingen in het eet- en leefpatroon. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld behandelingen als endermologie. Beide behandelingen vereisen herhaling om een verbetering van de situatie te zien.

Fabel nummer 4: De diverse anti-cellulite crèmes die op de markt zijn beloven gouden bergen. De stoffen die in deze crèmes zijn opgenomen worden ook wel methylxanthines genoemd. Dit is een verzamelnaam van chemische stoffen die aminofylline, cafeïne en theophyilline omvatten. Deze staan bekend om hun vermogen om vet af te breken. Wetenschappelijk is wel bewezen dat deze stoffen een kleine afname van vet kunnen veroorzaken, maar in deze crèmes is niet de juiste concentratie aanwezig om de vetafbraak te bewerkstelligen.

Wat is dan wel de oplossing tegen cellulite?

Na diverse fabels van tafel te hebben geveegd is het tijd voor de feiten! Want de vraag is natuurlijk hoe komen we van deze onaangename sinaasappelhuid af? Weer moet ik de droombubbel doorprikken. De oplossing vereist namelijk discipline en zal niet binnen een dag zichtbaar zijn. Rome is ook niet in een dag gebouwd, dus vergeet niet dat het jaren heeft geduurd voordat de cellulite zichtbaar werd. Geen wondermiddel, maar een oplossing is er wel degelijk. Voornamelijk gezonde voeding! Hier bestaat veel discussie over, maar mijn visie op gezonde voeding is regelmaat in je voedingspatroon, veel variatie toepassen en het gebruik van verse producten. De juiste balans van voedingsstoffen en voldoende vitamines en mineralen.

Wees matig met het gebruik van alcohol. Met matig bedoel ik, niet meer dan drie glazen in de week. Ook niet te veel cafeïne, maximaal drie kopjes koffie per dag. En last but not least; beweging! Minimaal 30 minuten per dag matig intensief. Waarbij je je hart wat sneller voelt kloppen, je ademhaling versnelt en er misschien al wel lichte zweetdruppeltjes op je voorhoofd ontstaan. Dit zorgt voor een betere bloedcirculatie. Ben je te zwaar? Beweeg dan minimaal 60 minuten per dag en probeer wat gewicht verliezen. Wil jij exact weten wat de juiste hoeveelheden voor jou zijn? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek over het PowerSlim programma!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu