Kurkuma: gezond en lekker!

KurkumaWil jij meer weten over de goede eigenschappen van kurkuma?

Lang geleden ontdekten de bewoners van Azië de geneeskrachtige eigenschappen van kurkuma Sindsdien gebruiken veel mensen deze gele wortel vanwege de vele positieve gezondheidsaspecten.

Wat zijn de gezonde effecten van het gebruik van kurkuma? Hieronder kun je 6 redenen lezen om het kruid vaker toe te voegen aan jouw maaltijden.

 

6 redenen om vaker kurkuma toe te voegen aan jouw gerechten

 1. Kurkuma is een ontstekingsremmer
  Nou, laten we deze met stip op nummer 1 zetten want het belangrijkste kenmerk van deze wortel is dat zij ontstekingsremmend werkt.
  Curcumine (het actieve werkzame stofje uit kurkuma) remt zowel acute als chronische ontstekingsprocessen zoals bijvoorbeeld:
 • de ziekte van crohn
 • colitis ulcerosa
 • reumatoïde artritis
 • COPD
 • diabetes
 • inflammatoire darmziekte (IBD)
 • multiple sclerose

Mocht je (gelukkig) geen van deze aandoeningen hebben, dan heb ik nog 5 andere reden om wel fan te worden van dit kruid.

 1. Er zijn aanwijzingen dat kurkuma tumorgroei zou kunnen remmen
  Voor tumoren zijn ontstekingen een belangrijke factor voor de groei. En ja, de ontstekingsremmende eigenschappen zouden dat kunnen remmen.
  Verder zijn er onderzoeken waaruit is gebleken dat curcumine kankercellen kan doden en ook effectief is voor de preventie van (uitzaaiingen bij) kanker.
 2. Kurkuma helpt obesitas te bestrijden
  Nee helaas, hét wondermiddel tegen obesitas is nog niet gevonden. Zoals zovele stofjes of bestanddelen van voeding kan het enkel een bijdrage leveren aan het voorkomen van overgewicht. Obesitas is, net als arteriosclerose (aderverkalking), kanker en andere chronische ziekten, een ontstekingsziekte. Het kruid helpt bij het afvallen, omdat het de vorming van nieuwe vetcellen tegengaat en stimuleert de vetverbranding, plus voorkomt vetopslag.
 3. Kurkuma is een natuurlijke pijnstiller
  Onderzoek heeft aangetoond dat het effectiever is dan bijvoorbeeld aspirine. Door zijn ontstekingsremmende eigenschappen is het een natuurlijke pijnstiller.
 4. Kurkuma als anti-schimmel medicijn
  Curcumine heeft een remmende werking op de groei van verschillende ziekteverwekkende schimmels. Dus mochten reguliere medicijnen niet werken of de schimmel komt steeds terug dan is het het proberen waard toch?
 5. Kurkuma is een natuurlijke ontgifter
  Deze gele wortel is een natuurlijke ontgifter voor de lever. Je lever is de ontgiftingsfabriek van je lichaam. In deze hedendaagse maatschappij (lees: vooral na de feestdagen) draait je lever op volle toeren en kan je lever wel extra hulp gebruiken.

Ik hoor je nu al denken: ‘hoeveel kurkuma moet ik eten?’
Allereerst, het stofje curcumine wordt het best opgenomen in combinatie met zwarte peper. Je kunt het kruid heel gemakkelijk in gerechten gebruiken maar je kunt het ook toevoegen aan sauzen of dressings. Of strooi gewoon een beetje over je eten om het extra smaak te geven. Het is bijvoorbeeld ook heel lekker op een stukje visfilet.

Goed om te weten:

 • Curry- of kerriepoeder bevat veel minder curcumine dan kurkuma poeder.
 • Kurkumapoeder kun je gewoon in de supermarkt kopen.

Mijn favoriete PowerSlim recept met deze bijzondere gele wortel:  Kiptajine en aubergine en courgette! Zet je die deze week op tafel?

Klik hier voor het recept

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu