Light producten, feit of fabel?

light producten

Light producten

Eén van de meest gestelde vragen bij het afvallen: helpen light producten bij het afvallen?

Light of boerenbedrog?

Allereerst is er een onderscheid te maken tussen light producten waar 1 component verlaagd is, zodat de term light gebruikt mag worden. Maar waarbij een andere component verhoogd is. Bijvoorbeeld minder vet, maar meer suikers. Zodoende is de samenstelling anders (niet noodzakelijk gezonder), maar de energiewaarde daalt niet zo heel erg. En de component die er meer in zit is vaak ook een goedkope, ongezonde grondstof. Het zal je niet verbazen dat deze groep light producten eigenlijk geen bestaansrecht zou moeten hebben.

Er zijn ook light producten waarbij de caloriewaarde aanzienlijk lager ligt, neem nu light frisdranken waarbij kunstmatige zoetstoffen de suikers vervangen. Over het gezondheidsaspect ga ik hier niet verder uitweiden! Deze light variant levert wel minder calorieën op.

Worden we dikker door light producten?

We zien overgewicht en obesitas toenemen, óók bij bevolkingsgroepen die gebruik maken van light producten. Dus stelden onderzoekers en wetenschappers zich de vraag, hoe kan dat? Ze gingen aan de slag met cijfers van het marktonderzoeksbureau GFK, dat het koopgedrag van Nederlandse huishoudens in kaart bracht.

Wat blijkt uit hun onderzoek?
Bij het gebruik van light producten neemt de portie toe. We gaan er dus gewoon meer van eten! Dat zou te verklaren zijn door het wegvallen van het schuldgevoel. Je staat roomijs te scheppen. Je voelt je er eigenlijk schuldig bij. Dus neem je 1 bolletje. Ook de slagroom blijft een bescheiden toefje. En de chocoladesaus laat je al maar staan, de zonde is al groot genoeg.

Stel nu dat je light ijs voor je hebt. Weg is dat schuldgevoel! Gevolg is dus dat je een flinke bol schept, of misschien wel 2. En die light slagroom dat mag ook een grotere portie zijn, ‘het is toch light!’ En voila, het kwaad is geschied.

Je denkt dat je met light ijs en light slagroom echt minder calorieën binnen krijgt en laat je dus wat gaan met de chocoladesaus. Je neemt 2 eetlepels chocoladesaus.

Nu de harde cijfers.
Het eerste kommetje met 1 bol roomijs (50g) met een toefje slagroom (15g) leverde 180 kcal op.
De tweede versie, zonder schuldgevoel, maar wel met light producten levert voor 2 bolletjes light ijs (100g) met light slagroom (30g) en chocoladesaus (30g), 250 kcal op!

En dat is dus precies wat er gebeurt, leert het onderzoek ons. Erger nog, het effect blijft ook nazinderen wanneer we terugschakelen naar de klassieke variant van het product. Met als gevolg dat er eerst geen gewicht verdween door het gebruik van light producten en dat er achteraf een grotere portie geconsumeerd wordt en dat leidt tot gewichtstoename.

Achter de schermen van deze blog

Als je iets schrijft, dan check je alles goed, onwaarheden wil je niet schrijven. Dus werd voor deze blog de slagroom eens precies gewogen. Want de verpakking van de room geeft aan dat 10g slagroom 1 portie is en je slechts 35 kcal oplevert. Ik schrok me een hoedje, want 10g is echt een héél klein toefje (zie foto)!

Toefje_Slagroom_10_Gram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu