Multivitamine, is dat nou nodig?

MultivitamineMultivitamine, is dat nou nodig?

Een multivitamine is een pil die alle noodzakelijke vitaminen en mineralen bevat die het lichaam zelf niet voldoende kan aanmaken. Ik krijg regelmatig van cliënten de vraag of het noodzakelijk is om een multivitamine in te nemen tijdens het PowerSlim programma. Ze geven aan dat ze voldoende groente (en fruit in fase 2 en 3) eten en dat het volgens hen niet nodig is. In deze column leg ik je de voordelen van een multivitamine uit. En ook waarom het volgens PowerSlim én de wetenschappelijke inzichten belangrijk is om die dagelijks in te nemen.

Onderzoek toont aan dat mensen die een multivitamine gebruiken zich alerter, vol energie, fysiek minder moe en soms zelfs gelukkiger voelen. Bovendien staan ze in de ochtend gemakkelijker op. Van alle supplementgebruikers in Nederland neemt ruim de helft dagelijks een multivitamine. Niet alleen voor een fit gevoel kan het dagelijks gebruik van een multivitamine zinvol zijn. Er zijn meerdere gezondheidsvoordelen die een multivitamine met zich meebrengt.

Waarom een multivitamine?

Uit onderzoek blijkt dat weinig Nederlanders volgens de Richtlijnen Goede Voeding eten. Richtlijnen Goede Voeding is opgesteld door de overheid. In dit rapport is de actuele stand van zaken over de relatie tussen voeding en chronische ziekten op een rij gezet. En vertaald naar aanbevelingen voor een verantwoord voedingspatroon voor de gemiddelde Nederlander. Een onevenwichtig voedingspatroon brengt op (lange) termijn tekorten aan vitaminen en mineralen teweeg.

Ter aanvulling op een gezonde leefstijl

Een gevarieerd voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging, rust en ontspanning spelen een grote rol in een gezonde leefstijl. Als aanvulling hierop kan het gebruik van voedingssupplementen, bijvoorbeeld een multivitamine, zinvol zijn. Inname bevordert de algehele gezondheid, een betere weerstand en werkt ter preventie van een opkomend griepje.

Studies laten zien dat het gebruik van extra vitaminen, naast een gevarieerd voedingspatroon, een bijdrage levert aan de optimalisatie van de hoeveelheid vitaminen en mineralen in het lichaam. Een goede voedingsstatus verhoogt namelijk de veerkracht van het lichaam in elke gezondheidstoestand en levensfase. Hierdoor is het lichaam beter in staat te herstellen van ziekte. Onderzoek toont aan dat in periodes van ziekte, chronische stress maar ook tijdens het afvallen, de opneembaarheid van voedingsstoffen kan verschlechteren. Voedingssuppletie kan dan een belangrijke en ondersteunende rol spelen. Het gebruik van een multivitamine kan de weerstand verbeteren en het risico op infecties verminderen.

Gezondheidsbevordering

Een multivitamine kan in iedere levensfase een aanvulling zijn op de dagelijkse voeding. Enkele groepen zijn ouderen, sporters, rokers, mensen met overgewicht, mensen die veel stress ervaren of medicatie gebruiken. Bij deze groepen kan inname van extra voedingsstoffen  zinvol zijn om tekorten te voorkomen en het lichaam hiervoor te behoeden.

Stress

Stress, zowel acuut als langdurig, leidt vaak tot verslechtering van het eetpatroon en de voedingsstatus. Emotionele eters eten door verandering in de hormonen vaak meer dan normaal en kiezen dan bij voorkeur voor troostvoedsel met veel koolhydraten en vetten. Soms verliezen mensen juist de eetlust en krijgen daardoor te weinig voedingsstoffen binnen. Bovendien verhoogt stress de behoefte aan voedingsstoffen. Dit kan enerzijds komen door een verhoogd verbruik en uitscheiding. Door extra vitamines in te nemen, kan de weerstand vergroot worden en de kans op ziek worden verkleind. In tijden van stress is het belangrijk dat mensen toch proberen gezond en regelmatig eten, bewegen en ontspannen.

Wanneer inzetten?

Het lichaam heeft veel verschillende vitaminen en mineralen nodig om optimaal te kunnen functioneren. De meeste Nederlandse krijgen via de dagelijkse voeding niet voldoende vitaminen en mineralen binnen. Door verschillende omstandigheden kan de behoefte aan vitaminen en mineralen verhoogd zijn. Denk aan medicijngebruik, stress, zwangerschap, afvallen of ziekte. Suppletie met een multivitamine kan hierbij uitkomst bieden.

Multivitamine en PowerSlim

Eerder heb ik uitgelegd dat vitamines en mineralen uit de voeding moeten worden aangeleverd en dat ze noodzakelijk zijn voor het lichaam. Tijdens het PowerSlim programma worden een aantal voedingsmiddelen (tijdelijk) niet gegeten, zoals fruit en brood. Hierdoor kan de aanvoer van bepaalde vitamines en mineralen onvoldoende zijn. Om voldoende aanvoer te krijgen is het belangrijk dat men dagelijks het PowerSlim multivitamine- en mineralensupplement gebruikt. Er kunnen anders tekorten optreden in het lichaam. Dit kan weer zorgen voor verschillende klachten als spierkrampen, misselijkheid, verzuring, vermoeidheid. PowerSlim heeft daarom twee multivitaminen en een AcidoSlim ontwikkeld. De PowerSlim multivitamine is speciaal ontwikkeld voor PowerSlimmers die willen afvallen en de PowerSlim Balance multivitamine is geschikt voor PowerSlimmers in de gewichtsbehoudfase. Beide supplementen zijn zo samengesteld dat ze het risico op tekorten in de verschillende fases verkleinen en/of voorkomen. Het AcidoSlim supplement is een mineralenpreparaat met onder andere magnesium en calcium.    

Conclusie

In deze column heb ik een aantal voordelen belicht van multivitaminen. Er zijn ook studies gepubliceerd die aangeven dat het niet noodzakelijk is om dagelijks een multivitamine te slikken, mits je geen opnameproblemen hebt en je dagelijks alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Om alle lichamelijke processen tijdens de PowerSlim afslankfase optimaal te laten verlopen en klachten te voorkomen/verminderen adviseren wij de PowerSlim multivitamine als onmisbaar onderdeel van het programma. Laat je goed adviseren door een specialist voordat je een multivitamine aanschaft. Er zitten namelijk flinke onderlinge verschillen tussen de opneembaarheid van de diverse supplementen.

Bronnen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu