Snack ook 190 kcal per dag minder!

koelkastMet deze eenvoudige methode snack je 190 kcal per dag minder
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wanneer je op gewicht wilt blijven het een zeer effectieve methode is om vooraf na te denken over mogelijke verleidingen. Maak vervolgens een plan van aanpak evalueer het regelmatig.

Ik geef een voorbeeld dat je waarschijnlijk wel herkent. Je zit op de bank tv te kijken en ineens krijg je trek in iets lekkers. Eigenlijk wilde je minder snacken, maar die lekkere hapjes kijken je gewoon aan. Door de kastdeur heen! Bij een avondje tv kijken hoort een lekkere snack. Dus ook deze keer zwicht je.

Doorbreek je snackgedrag
Snoepen is een vorm van gewoontegedrag. Gebleken is dat je dit gedrag kan veranderen met zogenoemde ‘implementatie intenties’. Hierbij maak je een plan waarbij de aanleiding van het snackgedrag wordt benoemd, in combinatie met een gezonder alternatief.

Een voorbeeld:
Als je de hardnekkige gewoonte hebt om chips te eten bij het tv kijken, dan kun je het volgende als-dan-plan maken: Als ik tv kijk en ik heb trek, dan eet ik een paar schijfjes komkommer met een dipsausje.”

Tijdens het onderzoek lieten onderzoekers de deelnemers zelfstandig plannen maken en aanpassen door drie stappen te doorlopen, namelijk: plannen, monitoren en evalueren.

Deze strategie bleek zeer effectief
Na 2 maanden aten de deelnemers gemiddeld 190 kcal per dag minder dan daarvoor. Ook aten ze gemiddeld meer groente en fruit tussendoor dan hun mededeelnemers in de controleconditie.

Eén plan tegelijk
Uit het onderzoek blijkt ook dat het beter is om niet meerdere alsdan-plannen tegelijkertijd te maken. Begin dus met 1 plan. Gaat dit goed, dan kun je aan het volgende plan beginnen.

Grip krijgen op jouw snackgedrag
Het Voedingscentrum ontwikkelde op basis van de inzichten uit dit onderzoek een tool waarmee je zelf een persoonlijk alsdan-plan kunt maken: Mijn Doel-tool. Via Mijn Doel kun je je voornemen monitoren en evalueren. Je kunt gratis gebruikmaken van de Mijn Doel-tool via www.mijnvoedingscentrum.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu