Suiker: 6 redenen om te stoppen

SuikerhartjesAl eerder schreef ik over geraffineerde suikers en wat ze met je doen. Toch wil ik graag nog een keer stilstaan bij hoe belangrijk het is om geraffineerde suikers te schrappen uit je dagelijkse voeding. Dit is niet alleen belangrijk als je strakker en slanker wil worden, maar het heeft ook heel veel voordelen voor je gezondheid in het algemeen.

Ik wil jou er graag van overtuigen dat je geraffineerde suikers echt het beste kan laten staan. Daarom heb ik 6 redenen voor je op een rijtje gezet. Laten we samen voor een suikervrij leven gaan!

1. Je wordt gelukkiger

Een verhoogde inname van suiker staat in direct verband met het risico op gevoelens van angst en depressie. Suiker geeft je misschien op korte termijn een tevreden gevoel, maar de lange termijn gevolgen wegen veel zwaarder. Je lichaam krijgt op den duur namelijk problemen met het omgaan met gevoelens van stress en het kan minder goed ‘mood-boosting’ stofjes, zoals dopamine, produceren. Kies daarom voor gezonde voeding zoals kip, eieren of noten die ervoor zorgen dat je lichaam serotonine aanmaakt. Beter bekend bekend als het gelukshormoon.

2. Je immuunsysteem zal je dankbaar zijn

Suikers zorgen ervoor dat ons lichaam minder goed opgewassen is tegen infecties, maar ook tegen een simpel griepje of verkoudheid. Dit komt doordat suiker de witte bloedlichaampjes belemmert in hun werk om schadelijke bacteriën te bestrijden. Daarnaast verhoogt suiker je bloeddruk. Je kan je lichaam beter een handje helpen door producten te eten die veel antioxidanten bevatten en goed zijn voor je immuunsysteem zoals gember en kaneel.

3. Zeg maar dag tegen je suikerverslaving

Er is een reden dat je lichaam snakt naar suiker. Suiker is namelijk verslavend. Elke keer als je suiker eet, maakt je lichaam dopamine aan. Dit stofje is voor veel dingen in je lichaam verantwoordelijk (motivatie, een goed leervermogen, bewegingscontrole, libido). Je zou denken dat het dus goed is als je lichaam wordt gestimuleerd om dit aan te maken, toch? Maar niets is minder waar. Suiker verandert namelijk de manier waarop je lichaam dit stofje aanmaakt, waardoor je er van afhankelijk wordt en het moeilijker wordt voor je lichaam om het te produceren!
Heb jij nou echt een hang naar zoet? Ga dan voor producten met natuurlijke suikers. Denk bijvoorbeeld aan dadels (geven direct veel energie en zijn heerlijk zoet) of andere zuidvruchten.

4. Hallo gladde huid!

Je kunt de tijd niet meer terugdraaien wanneer je stopt met suikers eten, helaas. Maar je kan wel het verouderingsproces vertragen. Door suikers worden er nieuwe moleculen aangemaakt in je lichaam die de vezels in collageen en elastine aanvallen. Terwijl deze juist voor de stevigheid van je huid zorgen!
Een goede manier om een stralende mooie huid te behouden is het eten van producten die veel vitamine C bevatten zoals rode paprika, aardbeien en sinaasappels.

5. Je krijgt meer energie

Je krijgt misschien even een opkikker door suiker, maar dat is maar van korte duur totdat je bloedsuikerspiegel weer net zo hard daalt als hij gestegen is. Je zult uiteindelijk dus vaker dipjes krijgen dan wanneer je suiker uit je dagelijkse voeding schrapt.
Om energie te krijgen, kun je beter kiezen voor producten die gezonde vetten en proteïnen (eiwitten) bevatten zoals noten, vis en kip.

6. Je slaapt beter

Gevoelens van stress en angst staan in direct verband met het eten van suiker. Hierdoor kun je ’s nachts onrustig zijn en minder goed slapen. Door suiker weg te laten, zul je meer ontspannen zijn en daardoor kun je beter je rust pakken ’s nachts. En we weten allemaal dat een goede nachtrust belangrijk is voor een gezond en slank lichaam toch?!

Met dank aan Lisa van Cuijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu