Verstopping tijdens het afvallen?

5 Tips om verstopping tijdens het afvallen te voorkomen

Verstopping-voetjesHet onderwerp ontlasting was nog nooit zo populair. Boeken met als onderwerp darmen of ontlasting gaan als warme broodjes over de toonbank. De Duitse geneeskunde studente Giulia Enders schreef zelfs een bestseller over dit onderwerp genaamd “De mooie voedsel machine, de charme van je darmen”. Ze verkocht al meer dan 100.000 exemplaren van haar boek! Geen wonder dat dit onderwerp zo populair is, want ruim een kwart van de bevolking  heeft last van maag- en darmklachten.

Een veel voorkomend darmprobleem is obstipatie, in de volksmond ook wel verstopping genoemd. Je kent het wel. Je zit op de wc, maar er komt niets. Ook na de nodige krachtinspanning blijft het resultaat uit. Erg vervelend, want dit kan buikpijn, aambeien en een opgeblazen gevoel veroorzaken. 1 op de 3 mensen heeft hier in het dagelijks leven last van. Tijdens het afvallen is de kans op verstopping zelfs nog wat groter. In deze column geeft ik je daarom 5 tips die verstopping (tijdens het afvallen) helpen voorkomen.

1. Eet voldoende vetten, ook tijdens het afvallen

Deze tip lijkt misschien een beetje raar wanneer je wilt afvallen, maar niets is minder waar. We hebben vetten nodig om gezond te blijven. Sommige vitamines lossen bijvoorbeeld alleen op in vet. Wanneer je te weinig vet eet tijdens het afvallen is de kans groot dat je een vitaminetekort veroorzaakt. Ook zorgt vet voor een soepele ontlasting. Zorg er daarom voor dat je voldoende vet binnen krijgt via je voeding. Een dieet waarbij je maar 3 shakes per dag mag eten bevat veel te weinig vet en de kans op verstopping is daarom erg groot. De andere nadelen nog daargelaten. Gebruik daarom bij de bereiding van vlees of vis voldoende vet. Ook kun je een beetje olijfolie gebruiken, bijvoorbeeld met wat azijn, als dressing over je salade. Een minder lekkere, maar vaak wel effectieve manier om de stoelgang te stimuleren  is het eten van een eetlepel olijfolie op de nuchtere maag.

2. Vocht is essentieel voor een soepele ontlasting

Een verstopping wordt vaak veroorzaakt doordat er te weinig gedronken wordt. Voldoende vocht (1,5-2liter per dag) zorgt voor een soepele ontlasting en hiermee voor een goede stoelgang. Vind je het moeilijk om voldoende te drinken dan is de app “Water Your Body” wellicht iets voor jou. Met deze app kun je bijhouden hoeveel je drinkt, daarnaast helpt deze app je herinneren om voldoende te drinken.
Download hier de Android versie (gratis)
Download hier de IOS versie (€ 0,99)
Wanneer je al voldoende drinkt helpt het helaas niet om nog meer te gaan drinken.

3.    Meer bewegen voor een fraaie drol

Beweging is noodzakelijk voor een goede darmwerking. Beweging stimuleert de knedende beweging van de darmen wat er voor zorgt dat de ontlasting in je darmen verplaatst wordt. Wanneer je te weinig beweegt blijft je ontlasting langer in de dikke darm dan noodzakelijk waardoor deze uitdroogt en harder wordt. Het gevolg is een verstopping. Vaak denken we dat we meer bewegen dan daadwerkelijk het geval is. Het kan helpen om eens een paar weken bij te houden hoeveel je nou echt beweegt. Een goed hulpmiddel hierbij is een stappenteller.

4.    Je darmen houden van vezels!

Vezels zorgen voor een zachte ontlasting omdat ze vocht aantrekken. Daarnaast stimuleren ze de darmwerking. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voedingsvezels die je dagelijks binnen zou moeten krijgen ligt tussen de 30 – 40 gram. We weten allemaal dat vezels gezond zijn en toch krijgt 9 op de 10 mensen onvoldoende vezels binnen. Vezels zitten voornamelijk in volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit. Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, dan  eet je een groot deel van deze producten niet en is het dus extra belangrijk om op je vezel inname te letten. Zorg er daarom voor dat je maaltijd vervangende producten gebruikt die veel vezels bevatten, zoals het lijnzaadbrood van PowerSlim. En dat je voldoende groenten eet. Niet alleen bij het diner, maar bijvoorbeeld ook bij de lunch. Ook hier geldt dat we de hoeveelheid groenten die we eten vaak overschatten.

Lukt het je niet om voldoende vezels te eten dan kun je jouw voeding ook aanvullen met psylliumvezels. Deze vezels zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.  Psylliumvezels mengen zich met de darminhoud en zwellen op doordat ze water opnemen. Je krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting. Dat prikkelt de darm om harder te gaan werken. Het is belangrijk om bij gebruik van psylliumvezels veel te drinken: 1,5-2liter per dag. Anders kan het juist een verstopping veroorzaken.

5.    Medicijnen bij verstopping

Helpen bovengenoemde tips onvoldoende? Dan kun je eventueel supplementen gebruiken om je stoelgang te verbeteren. Laat je hierover goed informeren door een professional. Sommige supplementen kunnen verslavend werken wanneer je ze te lang blijft gebruiken. Een supplement dat je wel veilig kunt gebruiken is probiotica. Dit zijn producten die een grote hoeveelheid nuttige melkzuurbacteriën bevatten. Er zijn aanwijzingen dat deze bacteriën mogelijk kunnen helpen bij verstoppingen. Er zijn heel veel verschillende soorten probiotica. Niet iedereen reageert hetzelfde op iedere soort probiotica. Wanneer de ene soort niet werkt, is het daarom raadzaam om een andere soort te proberen. Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet is het verstandig om een probiotica te kiezen in pil- of poedervorm omdat deze minder koolhydraten bevatten.

Heb je na het opvolgen van bovenstaande adviezen nog steeds last van verstoppingen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.
Rating

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu